01
Nis

Kampçılığın yazılı kuralları olmakla beraber bazı kişiler bu kurallara riayet etmiyor. Doğayı, kamp yapmayı seven birçok insan bu kurallara önem verdiğini, dikkat ettiğini biliyoruz ama kamp yapmaya yeni başlayan kişilerin ne yapacağı bilmemektedirler. Kampçılığa yeni başlayan kişiler, ekipmanlarını aldıktan sonra şimdi nereye kamp yapmaya gidiyoruz sorusu yerine genel kampçılık kurallarını dikkate alıp, bilinçli bir şekilde doğaya açılmalı. Aslında baktığımızda uyulması gereken kurallar çok basit bunlardan bazıları şunlar (Önem sırası yapılmaksızın listeleme yapılmıştır.);

– Her zaman doğaya karşı saygılı olacağız. Çöplerimizi doğaya atmayacağız, kamp bittikten sonra sanki o alana hiç insan gelmemiş, kamp yapılmamış gibi temiz olmalı.
– Doğadaki hayvanlara zarar vermeyeceğiz. Unutulmamalıdır biz doğada misafiriz, doğanın asıl sahiplerine zarar vermeyeceğiz onların yaşam alanlarını tahrip etmeyeceğiz.
– Doğada mümkün oldukça ateş yakılmamalı. Kamp yapmaya yeni başlayan birçok kişi ateş yakmanın pratiklerini bilmediği için ateş yakmak çok riskli olabilir. Sadece kamp yapmaya yeni başlayanlar değil bu işte uzman kişiler bile hata yapabiliyor, güvenli kamp tüpleri kullanabilir, normal su ile kendi kendine ısınabilen yemek poşetleri ile yemeklerini ısıtabilir, sıcak yatmak için de uyku tulumunu doğru seçebilirsiniz.
– Kamp yapacağınız yerin güvenli olması ve yasaklı alanların dışında bir yerde olması gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğünün (OGM)  (https://www.ogm.gov.tr/tr/ormanlarimiz/mesire-yerleri) belirlediği kamp alanlarını seçebilir, kamp yapacağınız yeri, o ilin OGM iletişim hattını arayarak iletişim kurabilirsiniz. Kamp yapmadan önce konumuzu o ilin Jandarma ekiplerine ya da OGM bildirmeniz gerekmektedir, eğer telsiz kullanıyorsunuz, telsiz kodunuzu ekipler ile paylaşarak acil durumda sizlere daha hızlı iletişim kurmalarını sağlayabilirsiniz.

Bu listeye eklenecek kurallar daha fazla burada önemli olanlar kampçılığın bir disiplin çerçevesi içerisinde yapılmalıdır. Her bir insanın sorumluluğunda olan doğa, gelecek kuşaklara onu koruyarak aktarabiliriz.
(Yaban TV hazırlamış olduğu, ayrıntılı kampçılık kuralları https://www.yabantv.com/sayfa/detay/kampcilik-etigi1)